breed glimlachende vrouw aan thermostaat
breed glimlachende vrouw aan thermostaat
schoorsteenveger hasselt
schoorsteenvegen | onderhoud cv | schouwkappen | mazouttankkeuring
schoorsteenveger hasselt
schoorsteenvegen | onderhoud cv | schouwkappen | mazouttankeuring
breed glimlachende vrouw aan thermostaat
schoorsteenveger hasselt

schoorsteenvegen | onderhoud cv

schouwkappen | mazouttankeuring

breed glimlachende vrouw aan thermostaat
schoorsteenveger hasselt
schoorsteenvegen | onderhoud cv
schouwkappen | mazouttankkeuring
Ga naar de inhoud
schoorsteenveger nodig in borsbeek-2150 ?
In 1264 werd Borsbeek afgescheiden van Deurne, waar het tot dan toe behoorde. Tot 1505 was Borsbeek een onverleende heerlijkheid. Maar in dat jaar verleende Filips de Schone het aan Jan van Halen. Van 1559 tot 1606 werd Borsbeek meermaals overgeërfd door familieleden van de heer van Cantincrode.
François d'Orselay de Granvelle, de laatste bezitter van de burcht Cantincrode verkocht in 1610 de heerlijkheden Borsbeek, Hove en Boechout aan de Leuvense edelman P. Peckius. Die was sinds 1614 kanselier van Brabant en werd later de vertrouwensman van aartshertog Albrecht. Hij werd nu heer van Borsbeek, Hove en Boechout en stelde de drie gemeenten onder één schepenbank op het kasteel Vredeberg te Boechout.
In 1617 en 1618 heerste de pest. Uit andere gemeenten kwam men op bedevaart om van de heilige Lucia genezing af te smeken.
Om zich tegen de plunderzucht van de Hollanders te beschermen, waren de inwoners van Borsbeek in de jaren 1634-1635 met meubelen en oogst in de kerk binnengevlucht. Pas in 1643 konden de mensen ervan worden overtuigd dat ze hun goederen uit de kerk moesten verwijderen en terug naar huis brengen. In 1648 werd in Münster (Westfalen) een vredestraktaat getekend tussen de regering van koning Filips IV van Spanje en de opstandige Noordelijke provinciën. Meteen kwamen de rust en veiligheid terug.
Borsbeek bleef tot aan de aanvang van de Spaanse Successieoorlog (1701-1713) betrekkelijk ver van de fronten. In 1746 namen Franse legers Borsbeek in en rukten van daaruit op naar Mechelen, Lier en Antwerpen.
In 1760 werden stenen palen geplaatst om de grenzen af te bakenen met de naburige dorpen.
In 1794 overleed Louis de Villegas, de laatste heer van de heerlijkheid Borsbeek. Van 1794 tot 1814 kwam Borsbeek opnieuw onder Franse overheersing. Het dorp behoorde eerst tot het kanton Wilrijk en daarna tot het kanton Berchem.
Op 24 april 1800 werd de gemeentelijke administratie van het kanton Berchem afgeschaft. Hierdoor werd Borsbeek weer een zelfstandige gemeente, die door een maire zou worden bestuurd.
Op 13 november 1830 werd de eerste Belgische gemeenteraad te Borsbeek verkozen. De verkiezing was nogal woelig geweest en werd afgebroken. Op 17 maart 1831 werden nieuwe verkiezingen gehouden.
In februari 1883 besloot de gemeenteraad een complex op te trekken, bestaande uit een gemeentehuis en een pastorie. Het complex werd in 1893 in gebruik genomen.
In het begin van de 20e eeuw vestigden zich steeds meer Borsbekenaars en inwijkelingen zich ten westen van de Frans Beirenslaan. In 1938 werd de kapelanie Sint-Jan Berchmans aan het Tirolerhof opgericht dat later tot een aparte parochie aan de Koudebeek uitgroeide.
Bij de grote landelijke fusieoperatie van 1977 en de Antwerpse fusieoperatie van 1983 werd Borsbeek niet gefuseerd met de andere Antwerpse gemeenten (Berchem en het aangrenzende Deurne fuseerden wel). Hierdoor werd Borsbeek de kleinste gemeente van de provincie Antwerpen. Vandaag is Borsbeek een sterk verstedelijkte gemeente binnen de Antwerpse agglomeratie.
Het Mortselse gedeelte van het voormalige militair domein Fort 3 werd door Mortsel afgestaan en bij de gemeente Borsbeek gevoegd dat hierbij in oppervlakte groeide zodat de afsluiting van het militair domein aan de Zoomweg en de Fortstraat tussen de Fortloop en de Koudebeek nu de gemeentegrens vormt tussen beide gemeenten.
Op 28 januari 2022 werd aangekondigd dat Borsbeek voor 2025 zal fuseren met de stad Antwerpen, en daardoor het 10de district van Antwerpen zal worden.
bron: Wikipedia
Chat-gpt, kan u een songtekst schrijven over een schoorsteenveger in de stijl van David Bowie?

Zeker! Hier is mijn poging tot het schrijven van een songtekst over een schoorsteenveger in de stijl van David Bowie

(Verse 1)
He climbs up high, with brush in hand
The city's rooftops at his command
A blackened stack, he'll make it shine
The rooftop king, he's one of a kind

(Chorus)
He's the chimney sweep, the sooty man
A hero in the sky, with a brush in hand
A master of the trade, he's the one to call
When your chimney's dirty, he'll fix it all

(Verse 2)
He knows the code, of the chimney sweep
A secret guild, he's the one to keep
The tales he's heard, up in the clouds
Are whispered softly, to the chimney sweep crowd

(Chorus)
He's the chimney sweep, the sooty man
A hero in the sky, with a brush in hand
A master of the trade, he's the one to call
When your chimney's dirty, he'll fix it all

(Bridge)
And when the day is done, and the city's lights
Begin to shine, in the endless night
He'll climb back down, to the world below
A humble hero, who's ready to go

(Chorus)
He's the chimney sweep, the sooty man
A hero in the sky, with a brush in hand
A master of the trade, he's the one to call
When your chimney's dirty, he'll fix it all

(Outro)
So if you need a hand, up on your roof
Just call the sweep, he'll be there soon
He'll make it clean, as good as new
The chimney sweep, he's the one for you.
meisje schoorsteenveger met hoge hoed op dak
Houd uw huis veilig en warm met onze professionele schoorsteenveger!

Onze ervaren schoorsteenvegers bieden een uitgebreid scala aan diensten om uw schoorsteen schoon en veilig te houden. We verwijderen roet, puin en andere ophopingen die de efficiëntie van uw schoorsteen kunnen verminderen en de kans op schoorsteenbrand kunnen vergroten.

Bij ons kunt u rekenen op uitstekende service en kwaliteit. Onze schoorsteenvegers zijn opgeleid en getraind om hun werk veilig en efficiënt uit te voeren. We hebben massa's ervaring om ervoor te zorgen dat uw schoorsteen grondig wordt gereinigd en er weer als nieuw uitziet.

We begrijpen dat de veiligheid van uw huis en gezin prioriteit heeft.
Daarom bieden we niet alleen uitstekende service, maar ook eerlijke en transparante prijzen.
U kunt erop vertrouwen dat wij altijd streven naar de hoogste normen van kwaliteit en integriteit.

Bel ons vandaag nog om een afspraak te maken en te genieten van de gemoedsrust die komt met het weten dat uw huis en schoorsteen veilig en efficiënt werken.
Het is belangrijk om je schoorsteen regelmatig te laten vegen om verschillende redenen

Brandveiligheid

Wanneer je jouw open haard, kachel of pelletkachel gebruikt, produceert deze rook en gassen die door jouw schoorsteen naar buiten worden afgevoerd. Als de schoorsteen verstopt raakt met roet of andere materialen, kan dit de afvoer van rookgassen belemmeren, waardoor er een brand kan ontstaan. Een regelmatige schoorsteenreiniging helpt de brandveiligheid te waarborgen

Verhoogde efficiëntie

Wanneer er roet en andere materialen zich ophopen in jouw schoorsteen, kan dit de efficiëntie van jouw haard of kachel verminderen. Een schoorsteen die goed wordt onderhouden, kan de rook en gassen effectiever afvoeren, waardoor jouw verwarmingssysteem beter werkt en je mogelijk geld bespaart op jouw energierekening.

Vermindering van rook en geur

Een schoorsteen die niet goed wordt onderhouden, kan een slechte geur en overmatige rook veroorzaken in jouw huis. Door jouw schoorsteen regelmatig te laten vegen, zorg je ervoor dat de rook en gassen naar behoren worden afgevoerd, waardoor jouw huis vrij blijft van ongewenste geuren en rook.

Kortom, het regelmatig laten vegen van jouw schoorsteen kan de veiligheid, efficiëntie en algehele kwaliteit van jouw verwarmingssysteem verbeteren.

Geniet van een veilig, gezond en aangenaam huis voor u, uw huisgenoten en iedereen die op bezoekt komt Schoorsteenvegen is een kleine investering in gezondheid, veiligheid en een bijdrage aan een beter klimaat

Je schoorsteen laten vegen is daarom een belangrijk onderdeel van het onderhoud van jouw huis en moet op gezette tijden worden uitgevoerd door een professionele schoorsteenveger.

Wacht niet langer en bel ons voor een offerte of afspraak: 0483/75 93 82
info over schoorsteenvegen en mazout- en gasketel onderhoud in de  gemeente Borsbeek 2150
Het belang en de noodzaak van schoorsteenvegen

Is schoorsteenvegen wettelijk verplicht?


In Vlaanderen geldt alleen een wettelijke verplichting voor het vegen van de schoorsteen van een centraal verwarmingstoestel.
De schoorsteen van een mazoutketel en een met hout gestookte cv-kachel moet verplicht jaarlijks geveegd worden.
Dit geldt ook voor schoorsteenkanalen van hout-, kolen- of pelletketels.
De schoorsteen laten vegen van een atmosferische gasketel is tweejaarlijks verplicht.
Voor individuele kachels en haarden, zoals de schouw van een houthaard, houtkachel, mazoutkachel, kolenkachel, gaskachel, pelletkachtel of speksteenkachel is er (eigenaardig genoeg) geen wettelijke verplichting.
Toch zijn er voldoende redenen om regelmatig een schoorsteenonderhoud te laten uitvoeren.

Waarom uw schoorsteen laten vegen?Ter voorkoming van schouwbrand

Schouwbrand is helaas nog steeds één van de hoofdoorzaken van woningbranden in België. Schouwbrand ontstaat als aangekoekte roetafzetting (creosoot), takken, bladeren of vogelnesten in de schouw vuur vatten. Het komt vooral voor als de temperatuur in de schouw hoog oploopt, meestal bij houtverbranding.
Gebruik alleen droog en onbehandeld hout in uw kachel of haard. Gebruik enkel hout, gooi geen afval in uw haard of kachel, ook geen papier of karton of triplex.
Lijm en chemische producten zoals lak, verf, vernis zorgen voor kwalijke geuren en slechte verbranding.

    open haard volop brandend

Ter voorkoming van CO-vergiftiging

Helaas lezen we nog te vaak in de krant dat mensen omkomen door CO-uitwaseming ten gevolge van een slecht werkende schoorsteen of verwarmingstoestel.
Een verstopping in de schoorsteen kan niet alleen leiden tot schouwbrand, maar ook tot opeenhoping van verbrandingsgassen, die niet tijding boven in de schouw kunnen uitmonden, met CO-vergiftiging tot mogelijk gevolg.

  poesje op radiotor

U bespaart op uw energiefactuur

Een cv-ketel met een propere schoorsteen zal minder brandstof verbruiken.
Belangrijk is ook om de cv zelf te laten onderhouden.

  doorzichtig huis met euro stukken door de schouw

Uw schoorsteen gaat langer mee

Regelmatig schouwvegen voorkomt erosie en aantasting van de binnenkant van het rookkanaal en zal minder snel leiden tot vocht, barsten en lekken, met renovatiekosten tot gevolg.


beschermende handen met huis erin

U ontvangt een wettelijk erkend schoorsteenvegersattest

Voor schoorstenen van mazoutketels (en vaste brandstoffen als hout, kolen, pellets)  is het jaarlijks verplicht de schoorsteen te lagen vegen.
Voor aardgasketels geldt een tweejaarlijkse verplichting voor schoorsteenvegen.
Het geleverde schoorsteenvegersattest echter geldt ook voor mogelijke verplichtingen in huurcontract of brandverzekering, bij individuele stooktoestellen als kachels of haarden waar geen wettelijke verplichting is

       inbouwhaard hout niet brandend

U draagt bij aan een verbetering van het klimaat

Schoorstenen die goed onderhouden worden trekken beter, er is geen opeenhoping van rookgassen door verstoppingen, waardoor niet alleen de kans op condensatie verkleint, maar uw schoorsteen stoot ook minder co2 en fijn stof uit.

  zonnebloemveld in Piringen, Tongeren

De schoorsteenveger is onze held!

He scales the roofs with sooty hands
His tools of trade, a brush and pan
Up high he climbs, a fearless man
A chimney sweep, his work demands

His face is streaked with dirt and grime
But in his eyes a spark shines bright
For he knows his work is worth the climb
To keep the fires burning all through the night

He sweeps away the creosote
That clogs the flue and fills the air
A task he does with practiced throat
To keep the family safe and fair

Though his work may seem mundane
To those who never see up high
The chimney sweep is a hero plain
To those who know the reasons why

For in his hands he holds the key
To warmth and comfort in the home
And every time the fire burns free
He knows his job has been well done

He especially loves workin' for the nice people of Borsbeek
Terug naar de inhoud